Percutian Satu Hari di Homestay Air Manis, Sabak Bernam


da-0002

Bukan la satu percutian sebenarnya, tapi kira macam percutian la jugak kan…. Macam ni ceritanya aku hanya temankan kawan-kawan aku jew ke homestay ni untuk final project mereka. memang seronok sebab ini lah 1st time aku ke homestay.Percaya atau tak taggapan aku mengenai homestay memang salah 100%. Memang satu pengalaman yang paling menarik, dengan aktiviti yang ditawarkan. Tak tahulah kalau aku sendiri yang menrasai semua aktiviti ini, sebab arini hanya satau pengenalan sahaja. Kalau aku jadi peserta homestay…Wow! Seronoknya….

da-000611st sekali kami kerumah pengasas homestay ni. pastu lepas penat interview kami dibawa ke centre homestay ni, kira macam HQ la jugak.Kami dibawa berjalan sekitarnya, tapi hanya semoat 2 sahaja iaitu kolan ikan dan kolan kura-kura. Ini yang aku nak sangat kongsi dengan korang semua iaitu kolan ternakan kura-kura, tak sangka dah 21 tahun aku hidup inilah 1st time aku jumpa dengan telur kura-kura, memang 100% berbeza dengan telur penyu. huhuhuhu

da-0007

Selepas itu satu lagi tempat yang paling aku tak sabar untuk melawatnya iaitu SAWAH PADI…. huhuhu. iyerdah duduk shah alam mana ada sawah padi, adapun kat taman botanikal shah alam jew. tapi yang ni original punya tau. Memang teruja sebab orang kat situ siap boleh petikan dan berikan pada kami lagi padi, terus terang aku cakap inilah 1st time aku pegang padi. Banyak sangat 1st time ni…..

da-0009Suasana etang yang memang menarik, ditambah bula musim menuai lagi, so bolehlah tgk jentera yang besar tu menuai padi. satu pengalaman aku yang bleh dibanggakan. Bayangkan kawan aku yang duduk area situpun tak pernah ke sawah padi. Kira ok la kan aku dapat gi sawah padi kan.

Ok akhir kata inilah pengalaman aku pertama kalii aku ke homestay. Memang seronok. Aku sarankan sesiapa yang hendak melancong apa kata kita melancong kan dalam negara aja. Sebab bayak benda lagi yang kat dalam negara ini kita tak lawati, jadi apa salah jika kita menghabiskan masa di negara sendiri sementara tu boleh memulihkan ekonomi juga.

da-0008

da-0013

da-0015

A DAY TRIP PACKAGE

From 10.00 am to 6.00 pm

Welcome Drink, Lunch and Coffee Break

Activity: Make Kite, Visit Mango Farm, Bahulu & Kerepek Factory,

Nata De Coco Factory, Paddy Fields and Factory, To Fireflies.

Price: RM 45.00 / person

PACKAGE 2 DAYS 1 NIGHT

Welcome Drink 1x Lunch, Dinner and Breakfast

Activity: Batik Chanting, Fishing in Paddy Fields, Kayaking,

Visit Mango Farm, Visit Bahulu and Kerepek Factory, Paddy Fields and Factory,

Traditional Performances(Kuda Kepang, Gamelan, Gasing)

To Fireflies

Price: RM 95.00 / person


PACKAGE 3 DAYS 2 NIGHT

Welcomed by the beat of Kompang and Welcome Drink

2x Lunch, Dinner and Breakfast

Activity: Batik Chanting, Fishing in Paddy Fields, Kayaking, Punch Paddy,

Visit Mango Farm, Visit Bahulu and Kerepek Factory, Nata De Coco Factory,

Paddy Fields and Factory, Find Cockle, Mussel Livestock, Visit to Kelong,

Traditional Performances (Kuda Kepang, Gamelan, Gasing)To Fireflies.

Price: RM 200.00 / person


GETTING THERE

Air Manis Homestay is about 3 hours from Kuala Lumpur (150 Km). Taxis or buses ply regularly from Kuala Lumpur city centre to the nearest town of Sabak Bernam . Best is to make prior arrangement with homestay representative on how to get to Air manis Homestay. Alternatively, you can also plan your travel with a tour agency.

For further information please contact :

AIR MANIS HOMESTAY CENTRE
Lot 2257 Jalan Haji Mansor Batu 37 Darat
45200 Sabak Bernam, Selangor, Malaysia
Tel/Fax : 03-32161696
H/P : 016 – 689 5763, 017-6797042
( Mr. Subani Bin Hj Marzuki )
Emil: airmanishomestay@yahoo.com.my

Comments
12 Responses to “Percutian Satu Hari di Homestay Air Manis, Sabak Bernam”
  1. en_me says:

    sonoknyerr tengok sawah padi tewww.. hi abang umarz, salammz dr me dikejauhannns

  2. crazylove says:

    memang cantik pun sawah tuh….. 1st time g sawah tau….
    teruja!!!

  3. helmi lassim says:

    wah..
    kat sabak bernam jer…
    mcm best jer beb bile tgk persekitarannyer…

    ti aku nak ajak family aku holiday kat homestay mane2 jer ler…
    huhuhu…

  4. crazylove says:

    kat sabak kan byk homestay…..dtg jew la…huuhuhu

  5. missdora says:

    best!!nnt bile balik poli nak p gak la!!!hehe

  6. crazylove says:

    Iyer kew…..
    datang jew la….huhuhuhu
    best

  7. Kome la...... says:

    bla a……….
    ari 2kte jaln kt s besar x nk pun g…..
    tp ye a….
    org bandr mane lah penah jumpe pdi tengah bandar…
    hek5x

  8. wanshahaizat says:

    wah seronok betul ke homestay… aku sokong ape yg ko cakap… dalam negara kita sendiri ada banyak benda yang boleh kita terjah… hahaha… nak melawat homestay? contact to this blog k…

    http://homestayairmanis.blogspot.com/

  9. fei says:

    hey! nak tanya, yang sawah padi tu, tempat dia kat mana?
    ada contact tempat tu tak? rasa nak pergi sana la.
    tolong emailkan i boleh tak.
    thx u!

  10. ain says:

    awak…sye nk tye, bape rm sewa hmstay ni? bminat la. tq. bley x reply kt emel i. tqvm

  11. salam sejahtera. Untuk perhatian En. Subani Marzuki dan kawan -kawan disini saya memperkenalkan homestay saya yang terletak dikawasan sawah padi di perkampungan jelapang padi parit 6 sungai besar selangor. Kawan-kawan boleh menghubungi saya atau en.subani no tel 013-2799388 untuk tempahan penginapan dengan melayari http://gemilang homestay.blogspot.com

  12. Mentol Bulat says:

    Bagus tempat ne boleh lah saya tray bawak keluarga…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

  • :.Mutiara Kata.:

    Masa Lampau, Masa Sekarang Dan Masa Depan. Sebenarnya Adalah Satu... Ia Adalah Sekarang - Stove
  • :. Contemplation.:

    Pride is not the best because we never fell. But as we come back every time we fall.
%d bloggers like this: